TÁJÉKOZTATÓ RÉDICS KÖZSÉG 2011. ÉVI KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁRÓL
2011-10-18 - 2016-10-18

TÁJÉKOZTATÓ RÉDICS KÖZSÉG 2011. ÉVI KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁRÓL

 

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 46. §. (1) bekezdése e) pontja előírja az önkormányzat számára, hogy elemezze, értékelje a környezet állapotát illetékességi területén, és arról szükség szerint, de legalább évente tájékoztassa a lakosságot.

 

Vízhigiéne:

Rédics község vízellátása a Lenti VÍZMŰ-höz tartozó, jelenleg 6 db üzemelő mélyfúrású kútból kitermelt ivóvízzel történik. Mivel a kutakból nyert víz minősége megfelel az előírásoknak, ezért tisztítási technológiára nincsen szükség, a kutakból közvetlenül az ivóvízellátó hálózatra, illetve tároló medencékbe jut az ivóvíz.

Összességében kijelenthető, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelelő.

 

Légszennyezettség:

Rédics községben 2011 évben légszennyezettséggel kapcsolatos lakossági bejelentés nem történt.

A módosított 10/2008. (IV.15.) számú a település tisztaságáról és a környezetvédelem helyi szabályairól szóló rendeletünket - melyben a levegő tisztaságát szem előtt tartva többek közt leszabályoztuk a szemétégetést, melynek kapcsán az égetés napjait szélcsendes idő esetén hétfői és csütörtöki munkanapokra korlátoztuk - az elmúlt egy évet tekintetbe véve elmondható, hogy a lakosság nagy része betartja a rendeletben foglaltakat, így a leszabályozás elérte célját.

 

Hulladékgazdálkodás:

Rédics községben a települési háztartási hulladékok rendszeres gyűjtése megoldott. Rédics Község Önkormányzata tagja a Zalabéri Nagytérségi Szilárd Hulladék Társulásnak. A lakossági egyéb nem háztartási hulladék elszállítását évente két alkalommal lomtalanítás keretében oldja meg az önkormányzat. A település szennyvízcsatornával ellátott, probléma, hogy a rácsatlakozás nem teljes körű.

A szelektív hulladékgyűjtést papír-műanyag-üveg szintén a Lenti Hulladékkezelő Kft. oldja meg váltakozó 2 hetenkénti szállítással.

 

Zöldterületek karbantartása:

A település zöldterületeinek, különösen a belterületi ingatlanok kaszálása megoldott. A településből kivezető utak, zártkerti területek, külterületi utak egy jelentős részének kaszálása nem megoldott. 20 esetben fel kellett szólítanunk azokat a belterületi ingatlan tulajdonosokat akiknek ingatlanaik gazosak, gyomosak voltak. A gazos terület nagyság 12.342 m2 volt, szemben a 2010 évi 55.955 m2-nyi területnagysággal. A felszólítások oka egyrészt a távoli örökösök, másrészt a külföldiek akik nem a községben élnek, de előfordult helyi lakos felszólítása is. A külterületi mezőgazdasági célú ingatlanok nagy részét a rédicsi székhelyű Kerka Genetics Kft. műveli, azok művelési ága megfelel az ingatlannyilvántartásban tárolt adatokkal.

Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok kaszálását közfoglalkoztatás keretében oldotta meg önkormányzatunk.

Parlagfűvel fertőzött terület tisztításával kapcsolatban hatósági kezdeményezés nem történt.

2011. évben is nagy gondot fordítottunk a település virágosítására. Tavasszal 1000 db egynyári virágot, ősszel pedig 800 db árvácskát ültetünk ki településünk közparkjaiba, virágládáiba, a temetőbe. Közintézményeinkhez mintegy 50 db muskátlit ültettünk. Vasút utcában az árok széléről 8 db nyírfa kivágása a fák elöregedése, elszáradása miatt elkerülhetetlen volt, ezeket tavasszal pótoljuk.

 

Rédics, 2011. október 17.

 

Rédics Község Önkormányzata

Vissza a hirdetményekhez


Hírek
Hirdetmények
Rendeletek
Rédics község
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pályázatok
 
 
 
 
 
Civil szervezetek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intézmények
 
 
 
 
 
 
Gazdaság
 
Turizmus
 
 
 
Sport
 
 
Közérdekű információk
 
Vallás
 
 
Közérdekű adatok