Főoldal
 
Rédics község
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pályázatok
 
Civil szervezetek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intézmények
 
 
 
 
 
 
Gazdaság
 
Turizmus
 
 
 
Sport
 
 
Közérdekű információk
 
Vallás
 
 
Közérdekű adatok
 
 
     
 
Hirdetmények
Orvosi ügyelettel kapcsolatos tájékoztató
2008-08-08 - 2009-12-31
Lakossági Tájékoztató
Az EMERGENCY SERVICE, mint a LENTI Központi Sürgősségi Háziorvosi Ügyeleti szolgáltatója tájékoztatja Önöket a központi orvosi ügyelet működési rendjének változásáról.
2008. augusztus 1-től az Ügyeletei Szolgáltató a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében ügyeleti irányításra, igénybevételre; a hatékonyabb működés érdekében a sürgős, azonnali segítségre szorulók érdekében kiemeli, hogy a működésnek eleget kell tenni a jogszabályban meghatározott feltételeknek, mely értelmében:
-Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata. Az életet, az egészséget hevenyen veszélyeztető megbetegedés, továbbá a beteg állapotromlásának időben történő megelőzésére, illetve ellátására a szervezett ügyeleti ellátást is - az egészségügyi közszolgáltatónál szervezett sürgősségi betegellátó szolgálat végzi.
 
Sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.
Veszélyeztető állapot: az az állapot, amelyben az azonnali intézkedés hiánya a beteg vagy más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül fenyegető helyzetet eredményezne, illetőleg a környezetére közvetlen veszélyt jelentene.
CSAK Ezekben az esetekben hívható a sürgősségi orvosi ügyelet. Kevésbé súlyos esetekben személyes megjelenéssel vehető igénybe.
 
A rendelet értelmében, a sürgősségi ügyelet NEM A HÁZIORVOSI rendelés folyamatos biztosítása. Így az ügyelet Pl.: nem írhat fel  folyamatosan szedett gyógyszereket, illetve csak a legközelebbi orvos-beteg találkozásig írhat fel, - még sürgős esetben is – ennek megfelelően csak a legkisebb adagban adható gyógyszer. (Pl.: csak 1 doboz Algopyrint, s nem hármat) Ezen felül nem láthat el gondozási feladatokat, nem adhat ki útiköltség utalványokat, igazolásokat. Nem vállalhatja fel az otthon elkezdett kezelések folytatását sem, ha a beteg ésszerű szakmai szabályok mellett p.os szedett terápiára állítható.
1. Az ügyeleti ellátás területén működő Sürgősségi központi ügyeleti szolgálat 
o   Folyamatos hozzáférhetőséget biztosít
o   A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást
o   Közvetlen kapcsolat biztosított a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (háziorvosok-mentőszolgálat-sürgősségi ambulanciák-kórház)
2. Egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet időben elérhető.Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű betegutakon át jut el szükség esetén a fekvőbeteg ellátó intézménybe.
Ügyeleti hívószám: 06-92-351-911Baleset, közterületi rosszullét esetén: Mentőszolgálat 104
3. Bejelentéskor a hívást fogadó egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján a beteghez a szakmailag indokolt, legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.                                                                            Nagyon fontos, és ezért pontosan be kell mondani: mi történt, mik a panaszok, tünetek, hova kell menni(település neve, utca, házszám, esetleges speciális megközelíthetőség), a bejelentő telefonos elérhetőségét megadni ( ha az ügyeletnek sürgősebb esethez kell azonnal mennie, tudják a bejelentőt értesíteni a késésről ) esetleges útleírást adni, hol várják a kiérkező ügyeletet, milyen jelzést tudnak adni ( kapu nyitva, lámpa felkapcsolva stb. )
4.   Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van csak szükség (lázas állapot, hasmenés, tünet nélküli vérnyomás kiugrás stb.) szüksége, az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.
5.   A bejelentőnek, amennyiben a beteg panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. A rendelkező jogszabály értelmében a betegnek elsődlegesen az ügyeletet telephelyén kell felkeresni, csak akkor hívhatják helyszínre az ügyeletet, ha a beteg állapota miatt lehetetlen közforgalmú eszközön szállítani)                                                                                               Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIA (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehető az alábbi címen:
 Lenti, Templom tér 10. sz.Ügyeleti hívószám: 06-92-351-911
A sürgősségi ellátás láncszemei / teendői:
1. Beteg, vagy hozzátartozó, illetve a környezet:
- fel kell ismernie az életveszélyes állapotot
- döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos választ kell adnia
- esősegélyt kell nyújtania, illetve az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai alapján kell eljárnia.
2. Sürgősségi egységek:
- KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA
-        ORVOSI ÜGYELETI KOCSI –szakorvos (szükséges életmentő eszközökkel)
Az ügyelet döntése alapján igénybe vehető:
- KIEMELT MENTŐEGYSÉG - mentőszakápoló
- ESETKOCSI - mentőorvos/mentőtiszt
- ROHAMKOCSI - speciális sürgősségi szakorvossal (oxyologus)
« Vissza
 
 
 
Gyengénlátók számára.
Redics.hu vakok és gyengénlátók számára is olvasható verziója.
 
  Hirdetmények
 

Emergency Service Kft tájékoztató

 
 

Koronavírus járvánnyal kapcsolatos hirdetmény időseknek

 
 

Móra Ferenc Általános Iskola adatkezelési útmutatók

 
 

Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás, kormányrendelet

 
 

Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás

 
 

Tájékoztatás a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásáról, ügyintézésről

 
 

Polgármesteri Intézkedés a Rédicsi Napköziotthonos Óvoda bezárásáról

További hirdetmények
  Aktualitások
 

Rédicsi Hírmondó 8. szám
2017-01-02 15:31:26

 
 

Szilveszter Rédicsen
2016-12-30 20:40:41

 
 

Karácsonyi műsor a kultúrházban
2016-12-12 18:37:56

 
 

Házhoz megy a MIKULÁS
2016-11-18 17:53:33

 
 
UMFT
 
Magyar falu program
Impresszum Legyen a kezdőlapom Hozzáadás a kedvencekhez
Megtekintve 1794. alkalommal.