Főoldal
 
Rédics község
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pályázatok
 
 
 
 
 
Civil szervezetek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Intézmények
 
 
 
 
 
 
Gazdaság
 
Turizmus
 
 
 
Sport
 
 
Közérdekű információk
 
Vallás
 
 
Közérdekű adatok
 
 
     
 
Hirdetmények
Orvosi ügyelettel kapcsolatos tájékoztató
2008-08-08 - 2009-12-31
Lakossági Tájékoztató
Az EMERGENCY SERVICE, mint a LENTI Központi Sürgősségi Háziorvosi Ügyeleti szolgáltatója tájékoztatja Önöket a központi orvosi ügyelet működési rendjének változásáról.
2008. augusztus 1-től az Ügyeletei Szolgáltató a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében ügyeleti irányításra, igénybevételre; a hatékonyabb működés érdekében a sürgős, azonnali segítségre szorulók érdekében kiemeli, hogy a működésnek eleget kell tenni a jogszabályban meghatározott feltételeknek, mely értelmében:
-Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata. Az életet, az egészséget hevenyen veszélyeztető megbetegedés, továbbá a beteg állapotromlásának időben történő megelőzésére, illetve ellátására a szervezett ügyeleti ellátást is - az egészségügyi közszolgáltatónál szervezett sürgősségi betegellátó szolgálat végzi.
 
Sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.
Veszélyeztető állapot: az az állapot, amelyben az azonnali intézkedés hiánya a beteg vagy más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül fenyegető helyzetet eredményezne, illetőleg a környezetére közvetlen veszélyt jelentene.
CSAK Ezekben az esetekben hívható a sürgősségi orvosi ügyelet. Kevésbé súlyos esetekben személyes megjelenéssel vehető igénybe.
 
A rendelet értelmében, a sürgősségi ügyelet NEM A HÁZIORVOSI rendelés folyamatos biztosítása. Így az ügyelet Pl.: nem írhat fel  folyamatosan szedett gyógyszereket, illetve csak a legközelebbi orvos-beteg találkozásig írhat fel, - még sürgős esetben is – ennek megfelelően csak a legkisebb adagban adható gyógyszer. (Pl.: csak 1 doboz Algopyrint, s nem hármat) Ezen felül nem láthat el gondozási feladatokat, nem adhat ki útiköltség utalványokat, igazolásokat. Nem vállalhatja fel az otthon elkezdett kezelések folytatását sem, ha a beteg ésszerű szakmai szabályok mellett p.os szedett terápiára állítható.
1. Az ügyeleti ellátás területén működő Sürgősségi központi ügyeleti szolgálat 
o   Folyamatos hozzáférhetőséget biztosít
o   A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást
o   Közvetlen kapcsolat biztosított a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (háziorvosok-mentőszolgálat-sürgősségi ambulanciák-kórház)
2. Egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet időben elérhető.Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű betegutakon át jut el szükség esetén a fekvőbeteg ellátó intézménybe.
Ügyeleti hívószám: 06-92-351-911Baleset, közterületi rosszullét esetén: Mentőszolgálat 104
3. Bejelentéskor a hívást fogadó egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján a beteghez a szakmailag indokolt, legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.                                                                            Nagyon fontos, és ezért pontosan be kell mondani: mi történt, mik a panaszok, tünetek, hova kell menni(település neve, utca, házszám, esetleges speciális megközelíthetőség), a bejelentő telefonos elérhetőségét megadni ( ha az ügyeletnek sürgősebb esethez kell azonnal mennie, tudják a bejelentőt értesíteni a késésről ) esetleges útleírást adni, hol várják a kiérkező ügyeletet, milyen jelzést tudnak adni ( kapu nyitva, lámpa felkapcsolva stb. )
4.   Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van csak szükség (lázas állapot, hasmenés, tünet nélküli vérnyomás kiugrás stb.) szüksége, az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.
5.   A bejelentőnek, amennyiben a beteg panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. A rendelkező jogszabály értelmében a betegnek elsődlegesen az ügyeletet telephelyén kell felkeresni, csak akkor hívhatják helyszínre az ügyeletet, ha a beteg állapota miatt lehetetlen közforgalmú eszközön szállítani)                                                                                               Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIA (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehető az alábbi címen:
 Lenti, Templom tér 10. sz.Ügyeleti hívószám: 06-92-351-911
A sürgősségi ellátás láncszemei / teendői:
1. Beteg, vagy hozzátartozó, illetve a környezet:
- fel kell ismernie az életveszélyes állapotot
- döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos választ kell adnia
- esősegélyt kell nyújtania, illetve az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai alapján kell eljárnia.
2. Sürgősségi egységek:
- KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA
-        ORVOSI ÜGYELETI KOCSI –szakorvos (szükséges életmentő eszközökkel)
Az ügyelet döntése alapján igénybe vehető:
- KIEMELT MENTŐEGYSÉG - mentőszakápoló
- ESETKOCSI - mentőorvos/mentőtiszt
- ROHAMKOCSI - speciális sürgősségi szakorvossal (oxyologus)
« Vissza
 
 
 
Gyengénlátók számára.
Redics.hu vakok és gyengénlátók számára is olvasható verziója.
 
  Hirdetmények
 

POZIVNICA Cross-Culural Tool-Kit HR

 
 

MEGHÍVÓ Cross-Culural Tool-Kit HU

 
 

Rédics zártkerti besorolású területeinek infrastruktuláris fejlesztése

 
 

Rédics zártkerti besorolású területeinek infrastruktuláris fejlesztése

 
 

Tájékoztatás Gosztola község lakosságának

További hirdetmények
  Aktualitások
 

Rédicsi Hírmondó 8. szám
2017-01-02 15:31:26

 
 

Szilveszter Rédicsen
2016-12-30 20:40:41

 
 

Karácsonyi műsor a kultúrházban
2016-12-12 18:37:56

 
 

Házhoz megy a MIKULÁS
2016-11-18 17:53:33

 
 
UMFT
 
Magyar falu program
Impresszum Legyen a kezdőlapom Hozzáadás a kedvencekhez
Megtekintve 2671. alkalommal.